kalendar2015_b

Скарби Зінькова стануть скарбами України

фахівці з питань охорони і збереження нематеріальної культурної спадщини Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва здійснили робочу поїздку у село Зіньків з метою дослідження традицій крою та вишивки унікальної сорочки. Таку сорочку можна побачити лише у Зінькові. Їй притаманні естетичність декору, особливість крою, розташування та кольорове вирішення вишитих композицій. Дані елементи вишивки у даному композиційному вирішенні можна зустріти лише у Зінькові. У дещо іншій кольоровій гамі та розташуванні окремих елементів поширені у сусідніх селах – Адамівці та Станіславівці.
Цей елемент нематеріальної культурної спадщини потребує негайної охорони, оскільки на сьогодні залишилася єдина вишивальниця, яка відшиває сорочки за старовинними зразками. І якщо не звернути увагу спільноти на відродження традиційної зіньківської сорочки – цей скарб зникне назавжди, так і залишившись експонатом в музеї чи прикрасою приватної колекції.

ам сами
Ініціативу щодо внесення зіньківської сорочки до обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини активно підтримали педагоги Зіньківського навчально-виховного комплексу «Середня спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – колегіум», жителі Зінькова Валентина КОГУТ та Галина БЕРНАЦЬКА – відома на Хмельниччині майстриня декоративно-ужиткового мистецтва. Також були зібрані додаткові матеріали щодо раніше включених до обласного переліку елементів, а саме: «Технологія виготовлення ковбаси зіньківської (чорної)» та «Технологія виготовлення зіньківського хліба».

ори

 

 

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930