kalendar2015_b

Іменем Тадеуша Костюшка планується назвати одну з вулиць історичного Меджибожа

костУ Меджибізькій фортеці відбулося засідання круглого столу з обговорення пропозицій до перейменування вулиць і провулків смт. Меджибіж на виконання Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”. У ньому взяли участь Меджибізький селищний голова, депутати, що представляють Меджибізьку об’єднану територіальну громаду та науковий колектив Державного історико-культурного заповідника “Межибіж”.
На обговорення було представлено назви, якими науковці пропонують найменувати вулиці та провулки Меджибожа на заміну імен діячів більшовицької партії, радянських ідеологічних шаблонів, а подекуди й тих стандартних для СРСР назв вулиць, які не надто пасують стародавньому містечку з великими туристичними песпективами.
Натомість, пропонується дати вулицям імена, які пов’язані з історією Меджибожа, з тими знаними в Україні та за кордоном особистостями, які тут народилися або провели важливий період свого життя.
Символічно, що круглий стіл щодо виконання закону про позбавлення тоталітарних симовлів відбувся 4 лютого, в день 270-ї річниці з дня народження видатного борця за волю, ім’я якого належить усій цивілізації – Тадеуша Костюшка. Народжений на землях сучасної Білорусії, організатор антиросійського повстання 1794 року та учасник війни за незалежність Сполучених Штатів Америки Тадеуш Костюшко нині є національним героєм Польщі і США та почесним громадянином кількох країн. Його іменем названі найвища гора Австралії, міста, вулиці, площі і парки багатьох країн, на його честь випускаються монети і марки, створені картини і театральні п’єси, про його життя написано багато книг.
Є в яскравій біографії генерала Тадеуша Костюшка й меджибізький період. Адже у 1790-1791 роках майбутній лідер визвольних змагань квартирував у Меджибожі, і саме тут відбувалася одна з романтичних історій його кохання, яка досі детально переповідається істориками і літераторами – до юної дівчини Теклі Журовської. Відтак, іменем Тадеуша Костюшка пропонується назвати й одну з вулиць історичного містечка.
Для учасників круглого столу та усіх відвідувачів Меджибізької фортеці впродовж кількох днів буде діяти виставка, присвячена біографії Тадеуша Костюшка та  історії кохання, якому підвладні навіть генерали, що впливають на долі країн.

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930