kalendar2015_b

В’ячеслав Кириленко презентував на Уряді Стратегію розвитку бібліотечної справи в Україні до 2025 року “Якісні зміни бібліотек задля забезпечення сталого розвитку України”

Віце-прем`єр-міністр – Міністр культури В`ячеслав Кириленко презентував Стратегію розвитку бібліотечної справи в Україні   до 2025 року «Якісні зміни бібліотек  задля забезпечення сталого розвитку України» під час засідання Уряду, яке відбулося 23 березня.кириленко «Цей документ розроблявся не лише Міністерством культури, до його розробки долучалися значна кількість провідних бібліотечних організацій різних спрямувань та форм власності, безпосередню участь у розробці  приймала  Українська бібліотечна асоціація. Стратегія  була адаптована на численних нарадах, зокрема вона опрацьовувалась  на VІ Львівському бібліотечному форумі «Бібліотек@ – стратегія розвитку», який проходив у вересні 2015 року. І після всіх погоджень в Уряді, документ готовий до прийняття. Разом з тим, я хочу сказати, що це рамковий документ, який для своєї реалізації потребує декількох законодавчих змін і великої кількості розпоряджень та постанов Кабінету Міністрів» -  зазначив В`ячеслав Кириленко представляючи проект розпорядження КМУ «Про схвалення Стратегії розвитку бібліотечної справи до 2025 року в Україні «Якісні зміни бібліотек задля забезпечення  сталого розвитку України»
Віце-прем`єр-міністр зупинився на аналізі сучасного стану бібліотечної справи в Україні, який включає в себе Стратегія, та виокремив головні проблеми  розвитку бібліотечної сфери:  «Головна проблема бібліотечної мережі це неефективне використання її потенціалу. Бібліотека має бути  соціальною інституцією.  В європейському світі і в США,  і в нашій країні бібліотеки  це заклади, які часто відвідують найменш забезпечені верстви населення. Тому концепція соціального простору, коли бібліотека надає послуги і головним чином безкоштовні послуги, повинна бути домінуюча, і це, в першу чергу, передбачає створення інтегрованої мережі бібліотек і перегляду частково функціональних можливостей для цих бібліотек. Крім того ми повинні розширювати перелік  інших послуг, які зараз бібліотеки надавати не можуть. Для цього потрібні зміни урядових рішень, які також передбачаються концепцією».
Також В’ячеслав Кириленко окреслив  пріоритети діяльності бібліотек в умовах якісних змін: «Ми розглядаємо бібліотеку також,  як і механізм для забезпечення рівного доступу до інформації, знань і культурного надбання. Я маю на увазі публічні бібліотеки, бо відомчі бібліотеки мають обмежений доступ. В невеликих містах і селах багато людей отримують інформацію через бібліотеки, альтернативне джерело лише телебачення».
Окремо  В’ячеслав Кириленко зупинився  на стратегічних напрямах та завданнях розвитку бібліотечної справи  до 2025 року : «Нашим завданням є удосконалення нормативно-правової бази. Далі  у плані дій перелік документів, які ми маємо ухвалити. І результатом цього має бути створення нової архітектури інтегрованої бібліотечної системи на принципах універсального доступу».
План дій по реалізації Стратегії передбачає короткострокову (2016-2017 рр,), середньострокову (2018-2020 рр.) та довгострокову перспективу  (2021-2025 рр.).
«Короткостроковий план містить не всі, але головні  рішення Уряду, які ми повинні ухвалити, міжнародні конвенції, до яких необхідно приєднатися і ключове рішення Кабміну яке має бути – ухвалення Положення про інтегровану бібліотечну систему України»  -  відзначив  В’ячеслав Кириленко.
Стратегію розвитку бібліотечної справи в Україні   до 2025 року «Якісні зміни бібліотек  задля забезпечення сталого розвитку України» розроблено Міністерством культури України спільно із Українською бібліотечною асоціацією та провідними бібліотеками за сприянням програми «Бібліоміст».
Документ включає аналіз сучасного стану та визначає проблеми бібліотечної справи в Україні; вказує на пріоритети діяльності бібліотек в умовах якісних змін; деталізує напрями розвитку бібліотечної справи, завдання та очікувані результати від їхньої реалізації; визначає план дій на короткострокову (2016-2017 рр,), середньострокову (2018-2020 рр.) та довгострокову перспективу  (2021-2025 рр.).
Стратегії розвитку окремих бібліотечних мереж та бібліотек мають розроблятися відповідно до цієї Стратегії. При реалізації заходів слід обов`язково враховувати специфіку обслуговування людей з особливими потребами.

За матеріалами прес-служби Міністерства культури України

Strategiya_rozvitku_bibliotechnoyi_spravi

 

strat_lnd_thumb

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Березень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031