kalendar2015_b

Засяяли «Серпневі зорі»

Хмельницький обласний літературний музей зібрав активну, цілеспрямовану, творчу молодь, котра робить перші кроки у літературі. Ці наполегливі у реалізації своїх мрій люди відчувають, що віршо- та прозотворення є не просто хобі, яким можна зайняти себе у вільний час, а мистецтвом наповнення душі натхненням, самоствердженням. Підтвердженням цього став обласний молодіжний літературний конкурс «Серпневі зорі України», присвячений 100-річчю початку Української революції 1917-1921 років, який дав можливість по-іншому глянути на вже знайомих молодих авторів та виявити нових.
З початку року бажаючі взяти участь у конкурсі надсилали свої поетичні та прозові доробки на електронну пошту музею. Близько сотні віршів, оповідань та замальовок перечитали хмельницькі письменники, котрі входили у склад журі. У травні відбулося відзначення переможців конкурсу. І ось твори переможців та кращих з учасників опубліковані у збірнику «Серпневі зорі», який щойно вийшов друком.
Заключний етап цього своєрідного поетично-прозового змагання – літературного молодіжного конкурсу, проводили напередодні Дня Незалежності України.  Проходв він у формі творчого семінару під назвою «Нові зорі літературної України». Віримо, що серед його учасників є майбутні письменники, які яскравими зірками спалахнуть на українському небі.
Семінар проводився в рамках Програми національних обмінів, за фінансування Європейського Союзу та Національного фонду підтримки демократії (США). Значну підтримку проведенню семінару та конкурсу в цілому надало управління молоді та спорту обласної держадміністрації.
На заключний етап літературного конкурсу – творчий семінар – були запрошені гості з Херсонської області. До нас завітали письменник Василь Загороднюк і новобранці літератури Галина Іванова та Юлія Чернієнко.
У перший день семінару учасники зібралися в обласному літературному музеї. Почався він екскурсією його експозиційними залами. Під час урочистого відкриття заходу авторам було вручено збірки творів молодої літератури Хмельниччини «Серпневі зорі». Перед початком практичної роботи неофіти літератури та їхні наставники-письменники поклали квіти до пам’ятника Тарасові Шевченкові.
Робота семінару була наполегливою. Читаючи свої твори, молоді автори,  як херсонські, так і хмельницькі, хвилювалися, адже їм не співали «солодких» од, а при потребі критикували, вказували на недоліки, закликали працювати над словом, осягати його, наповнювати новим звучанням на високому регістрі звучання. Цьому навчали письменники Василь Загороднюк, Василь Горбатюк, Михайло Цимбалюк, Віталій Міхалевський.
Наступного дня письменники із молодими авторами відвідали літературно-меморіальний музей Анни Ахматової, що в с. Слобідка-Шелехівська Деражнянського району. Поклали квіти до пам’ятника поетеси, на могили її матері та родичів, пройшлися стежками, якими колись, можливо, ступала юна Аня Горенко. І скрізь – чи то у давній сосновій алеї, чи на узліссі, чи біля ставу, – всюди звучала поезія: молодих – нестримна, палка, хвилююча, Анни Ахматової, українських письменників-класиків.
Творчий семінар став прекрасною можливістю потоваришувати юним талантам двох, здавалося б, далеким областям України. Той дух щирості, відвертості, любові, який витав у дружньому колі, настільки поріднив їх, що, встановлені зв’язки,  віриться, підтримуватимуться ще дуже-дуже довго.літ1 літ2 літ3

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930