kalendar2015_b

«На перехресті сонячних доріг»

5 жовтня у Хмельницькому обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки живопису Неллі Павлової.  «На перехресті сонячних доріг» – восьма персональна виставка Неллі Павлової у Хмельницькому обласному художньому музеї, на якій презентуються 22 живописних полотна, виконаних впродовж останніх двох років. На розсуд глядача вони представлені вперше.
В малярстві Неллі Павлової виявляється захоплення образною символікою народної картини. На деяких полотнах органічно закомпоновано орнамент («Тепло літа, що минає»), розписаний керамічний посуд («Троянди і кераміка»). На інших – з’являються солярні знаки (восьмипроменева зірка): «Бабине літо», «Пташка співоча». На останній присутня і птаха, яка за давніми віруваннями є уособленням невмирущої душі людини. Але в пошуках власного стилю авторка відштовхується не лише від народної культури, а й, певною мірою, від мистецтва модерну: вона активно експериментує з кольором і фактурою живописної поверхні.
Полотнам художниці притаманна декоративна виразність кольорів, широка, колоритна палітра, орнаментальність, умовність і узагальненість форм, площинність композиції. Використання чорного контуру поряд із висвітленим тлом, що створює ефект сяйва, подекуди викликає асоціації із вітражем.
Картини Неллі Миколаївни метафоричні та асоціативні: деякою мірою це вже не натюрморт, а своєрідний «портрет», оскільки інколи за зображенням квітів приховуються події, пов’язані з людьми та їхніми приємними спогадами («Ранок на двох», «Запроси мене у сни свої»).
Особливим ліризмом наповнені полотна, присвячені романтиці подорожей: місто надії та мрії («В пошуках міста ілюзій», «Подорож до міста»), сонячне узбережжя («SIESTA») повертають глядача до згадок про відпочинок та літнє тепло.
«На перехресті сонячних доріг» – калейдоскоп барвистого достатку і радісних образів. Така насичена і не підроблена позитивність будь-якого твору підкуповує навіть досвідчених поціновувачів, оскільки ця відкрита невимушена форма передачі дійсності здатна розтопити лід критичного сприйняття.
Виставка діятиме до 5 листопада.

Довідково: Хмельницька художниця Неллі Павлова народилася 1952 року в Узбекистані, в Каршинському степу, тож Схід її історична батьківщина. Батьки часто переїжджали, тому дитинство художниці минуло в Латвії, а освіту отримала в Рязанському художньому училищі, здобувши фах художника-модельєра. Та справжньою малою Батьківщиною став для неї Хмельницький, де вона мешкає майже 40 років. Тут народилася її донька, а свого часу – й онуки; тут 2003 року вона стала членом Національної спілки художників України.
З 1994 року Неллі Павлова веде активну виставкову діяльність; тільки персональних виставок має більше п’ятдесяти, і не лише у Хмельницькому, а й Кам’янці-Подільському, Києві, Одесі, польському Чеханові. Чимало її творів знаходяться в музеях, галереях, приватних колекціях України, Польщі, Німеччини, Угорщини, Росії, США, Франції. Працює Неллі Миколаївна у різних видах мистецтва – живописі, графіці та ДПМ.х1ф х2ф х3ф х4ф х5ф х6ф

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Квітень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930