kalendar2015_b

Богдан Хмельницький: новий мистецький погляд

Свій 80-річний ювілей Хмельницька обласна філармонія відзначає масштабною подією – 16 та 18 листопада подільській публіці буде представлено прем’єру відомої української опери «Богдан Хмельницький» за мотивами Костянтина Данькевича.

Реалізуючи ідею створення сучасної універсальної мистецької організації, філармонічна сцена вкотре перетвориться на майданчик захоплюючого музично-драматичного дійства в озвученні яскравих сторінок української опери. Після успішної постановки «Назара Стодолі» звернення до музичних переспівів сюжету «Богдана Хмельницького» доволі символічне для нашого міста, що носить ім’я видатного гетьмана.

Героїчна народна музична драма «Богдан Хмельницький» була написана і вперше поставлена у 1951 році. У свій час вона входила до кращих українських музично-сценічних творів та з успіхом звучала в театрах країни. Проте саме історична основа і стала тієї причиною, що призвела до драматичної долі та численних редакцій, в яких відомий цей твір сьогодні.

Хмельницька постановка повертає оперу із забуття. Вивільнивши драматургічну фабулу від будь-якої політичної полеміки, крізь призму патріотичного чуття новому мистецькому втіленню піддаються лише жанрово-побутова та лірична сторона талановитого витвору Костянтина Данькевича. На тлі історичних подій опера змальовує картини козацького життя, захоплює романтичною інтригою, розкриває багату красу українського мелосу та головне – у барвистому емоційному звучанні випромінює національний дух, любов та віру у світле майбутнє держави.

В опері задіяні кращі творчі сили філармонії: Академічний симфонічний оркестр (художній керівник Тарас Малик, головний диригент – заслужений діяч мистецтв України Сергій Леонов); хор, балет та дитяча студія Академічного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля» (художній керівник ансамблю – Степан Дробіт), сузір’я блискучих хмельницьких солістів, а також запрошених артистів з Києва та Луцька.

Втілити оперу у життя взялася вже знайома хмельничанам за минулими оперними виставами талановита режисер Богдана Латчук. Разом із диригентом Тарасом Мартиником, балетмейстером Сергієм Качуринцем та хормейстером Катериною Дробіт вона представлятиме оригінальний сучасний погляд на українську класику.

У полоні прекрасної музики, сплетінь захопливого сюжету та блискучої гри артистів опера здивує своєю сучасністю та простотою, близьким і зрозумілим українським контекстом, в якому кожен з присутніх у повній мірі відчує себе справжнім учасником цієї яскравої феєрії.

Запрошуємо на прем’єру!Bogdan

prezudent

vru

kmu

Peremoga_banner
ProArt

Митці Хмельниччини захисникам України

ukrinform

nads
Календар
Березень 2024
П В С Ч П С Н
« Січ    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031